VenaSeal
Een recente techniek om spataderen te behandelen is de VenaSeal techniek.
Met een klein prikje in het onderbeen wordt een kleine catheter in de spatader opgeschoven onder echo controle, en de spatader wordt dan met een speciale weefsellijm gewoon dichtgekleefd.
VenaSeal kan in sommige gevallen de ingreep via dagopname (klassieke stripping of Elves laserablatie) vervangen. De techniek wordt niet gebruikt om kleinere spataderen te behandelen, hiervoor blijft (foam)sclerotherpie of Cutera laser nodig.
Een groot voordeel is dat er in tegenstelling tot de operatieve ingrepen alleen een lokale verdoving ter hoogte van het prikgaatje nodig is, er is geen ruggeprik noch algemene verdoving nodig. Voor de rest is de procedure volledig pijnloos.
De VenaSeal procedure gebeurt ambulant op de raadpleging, en U heeft nadien geen werkongeschiktheid. U dient geen of slechts kortdurend een steunkous te dragen, en geen drie weken zoals na een ingreep.
Dus voor patiënten die zich geen werkongeschiktheid kunnen veroorloven, voor patiënten die geen anesthesie willen en voor patiënten die geen steunkousen willen dragen, is dit soms een mooi alternatief voor een klassieke spataderingreep.
Er is wel geen terugbetaling door de ziekenkas voorzien (geen nomenclatuur voorlopig).
U kan een afspraak maken bij Dokter Tom Berghmans voor een raadpleging in zijn prive-praktijk en in het Heilig Hart Ziekenhuis te Mol
Symptomen en diagnose
Overzicht van de klachten
Spataders geven aanvankelijk weinig klachten. Soms worden kleine spataders zichtbaar voor er klachten zijn en zonder dat er grote spataders zijn. Beginnende spataders kunnen de typische klachten uitlokken van zware, vermoeide en soms warme benen, gespannen gevoel of jeuk. Met verloop van tijd kan een vochtophoping ontstaan, huiduitslag, verkleuring ofverharding van de huid, of kan zelfs een open wonde (veneus ulcus) ontstaan. De huid gaat stuk en geneest niet spontaan.
Onderzoek
Een duplex is het beste onderzoek om de functie van de aderen te beoordelen. Het is een volledig pijnloos en niet-schadelijk onderzoek. De resultaten bepalen mee het beleid : moet er geopereerd worden, zo ja welke aderen, of kan er nog drooggespoten (gescleroseerd) worden? Gezien de belangrijkheid naar beleid toe wordt deze duplex daarom door de vaatchirurg gedaan en best niet te lang voor de behandeling.
Behandelingen
Ambulante behandelingen
Indien een operatie niet nodig is of recent gebeurd is, kan voor een ambulante behandeling gekozen worden. Deze behandelingen gebeuren op de raadpleging, een opname is niet nodig.
Wilt u meer informatie?
Download onze brochure over spataderingrepen.